#4 Review: Dit is mijn moeder – Tommy Wieringa

#4 Review: Dit is mijn moeder – Tommy Wieringa

Dit is mijn moeder – Tommy Wieringa

 

Wat een heerlijk boek.

Een korte verhalenbundel over zijn moeder, door Tommy Wieringa.

Geschreven een aantal jaar na haar overlijden. Lia Wiersema.

 

Ik ken veel boeken van Tommy Wieringa, ook prachtig geschreven, maar dit boek geeft je een kijkje binnen in zijn eigen jeugd en leven.

Het boek is geschreven ter nagedachtenis van zijn moeder. Na het lezen van het voorwoord was ik bang dat het een 160 pagina lange rouwkaart zou worden.

Dit was echter niet het geval.

 

Tijdens het voorwoord geeft Tommy aan niet al te geweldige band met zijn moeder gehad te hebben.

Richting haar overlijden wordt hun band steeds sterker, of nou ja sterker, duidelijker kan je het denk ik beter noemen. Dit gaf mij direct het gevoel van herkenning. Wie kent er nou geen turbulente momenten van vroeger met zijn of haar ouders?

 

’Hoe fel en vruchteloos we ook streden en hoe diep die stiltes daar soms op volgden, het refrein was altijd liefde, of ik nu wilde of niet’’

 

Pas wanneer iemand uit je leven is of uit je leven dreigt te verdwijnen, of dit nou overlijden is of een andere reden, pas dan zal duidelijker worden wat voor band jullie hadden.

 

Tommy beschrijft hoe hij zijn moeder niet het typische moederfiguur is en hoe hij op jonge leeftijd besluit bij zijn vader in te trekken. Hij noemt zijn moeder ‘’Een ontiegelijke lastpak, maar het zout ter aarde’’

Dit is denk ik iets wat vooral mensen van zijn leeftijd en ouder zullen herkennen.

 

Hoe ik heb gelezen over zijn ‘’kleurrijke, avontuurlijke en onverschrokken’’ moeder is vanuit het oogpunt van een 25-jarige jonge vrouw. Die hoopt zelf ooit moeder te mogen worden en die hopelijk nog lang mag genieten van de speciale band met haar moeder. ‘’Dit is mijn moeder’’ heeft me op vele momenten wakker geschud en me op vele moment laten lachen.

 

‘’Moeders zijn de hoeders van de familiegeschiedenis. Zij plakken kiekjes en schrijven in de kantlijn hoe oud je op dat partijtje bent geworden en waarom je een behuild gezicht hebt. Mijn jeugd tot twaalf is verdwenen’’

 

Wakker geschud omdat er ooit een dag moet komen dat ik zelf afscheid moet nemen van mijn ouders en dan hoop dat ik dan ook net als Tommy herinneringen over hen kan verwoorden.

Een glimlach omdat ik het charisma van Lia herken in mijn eigen moeder en in mijzelf.

Het grappigste moment uit het hele boek, zo beeldend geschreven is het hoofdstuk ‘’De Familie Onderweg’’ hier komt zo erg de dynamiek binnen het gezin naar voren tijdens het tragische maar ook grappige moment van het uitstrooien van Lia’s broer en dus Tommy zijn oom. Het is zo bijzonder hoe Tommy je kan meenemen in momenten. Je wordt zo erg meegenomen dat het af en toe voelt alsof je ook deel van zijn familie was.

 

‘’Met een schrijver in de familie is er geen privé’’

 

 

Ik heb het boek in één keer uit gelezen. Het is een aanrader voor elke leeftijd, een mooie aanwinst voor mijn boekenverzameling. Deze komt op het plankje ‘’Leuk voor altijd’’, want ik geloof dat dit zo’n boek is die wanneer je hem over 10 jaar opnieuw leest weer hele andere momenten zal opvallen.

Je zult glimlachen op andere momenten en misschien wel andere momenten als herkenbaar ervaren.

 

 

Bestel Tommy Wieringa – Dit is mijn moeder

Leave a Reply

Close Menu